La manera d’alimentar-nos impacta en la qualitat del son. A continuació presentem algunes consideracions que poden contribuir a la cura del son:
- Limitar els aliments amb efecte estimulant, és a dir, aquells que són font de cafeïna. La cafeïna es troba de forma natural en els grans de cafè, el cacau, les fulles de te i de guaranà, i en l’herba mate. També està present en altres aliments i begudes als quals s’ha afegit: refrescos tipus cola, begudes energètiques i complements alimentaris. Cal tenir en compte que els efectes estimulants de la cafeïna poden allargar-se fins a 6 hores després de la seva ingesta. Per tant, és recomanable evitar-los després del migdia per minimitzar els efectes sobre el son.
- Establir una rutina d’àpats. Sopar molt tard pot condicionar la conciliació del son. Sempre que sigui possible, és recomanable deixar un espai de temps entre el final del sopar i l’hora d’anar a dormir. En aquest espai de temps, podem incloure activitats que ens suposin poca activació i que ens afavoreixin la relaxació.
- Evitar sopars copiosos que incloguin aliments greixosos o sabors picants. És recomanable prioritzar sopars més lleugers i digestius.
- Procurar no fer una aportació de líquid excessiva unes hores abans d’anar a dormir. L’excés de líquid pot provocar ganes d’orinar durant la nit i interrompre el son.
- Els aliments font de triptòfan poden afavorir la conciliació i el manteniment del son. El triptòfan és necessari per a la formació de serotonina i melatonina. El trobem present en alguns aliments d’origen animal, com ara l’ou, la carn (pollastre i gall d’indi), els làctics (llet, iogurt i formatge) i el peix. També es troba en aliments d’origen vegetal, com ara els fruits secs i llavors, llegums, cereals integrals i el plàtan.
Deixa un comentari