Són diversos els factors que poden condicionar la nostra funció intestinal, entre aquells que són modificables, trobem els que es relacionen amb l’estil de vida: l’alimentació, l’hidratació, l’activitat física, el descans i el nivell d’estrès.
Seguir una alimentació rica en fibra pot afavorir la funció intestinal i la microbiota. Així doncs, com ho podem fer per augmentar l’aportació de fibra?
– Menjar fruita diàriament, qualsevol tipus és una bona font de fibra. Procurar menjar almenys tres peces al dia. A poder ser, i amb aquelles fruites que ho admetin, menjar-les amb pell.
– Incloure la verdura diàriament, intentar que estigui present tant en dinars com en sopars. La podem menjar en forma d’amanides, sopes o cremes, gaspatxos o cuinada: al forn, microones, saltejada, al vapor, bullida, etc.
– Incorporar els fruits secs, donant preferència als crus o torrats. Es poden afegir a les amanides, al iogurt o bé entre hores per fer un mos.
– Sense oblidar-nos dels llegums, menjar-ne fins a 3-4 vegades a la setmana. A l’estiu els podem prendre freds afegint-los a les amanides o bé preparar patés (hummus).
– Sempre que sigui possible, prioritzar les varietats integrals dels cereals: pa, cereals d’esmorzar, arròs i pasta.
– També podem incloure llavors de lli o chia per augmentar l’aportació de fibra. Les podem prendre senceres o mòltes. En cas de prendre-les senceres, deixar-les en remull per permetre’n la digestió.
– Reduir el consum de sucres i els aliments processats ensucrats també afavorirà a la salut intestinal.
Sense deixar de banda la hidratació. Procurar que la beguda per excel·lència sigui l’aigua, tot i que també la podem incloure en altres formats:
– Llimonada casolana (aigua, suc de llimona i gel)
– Aigües aromatitzades amb fruites o herbes aromàtiques (per exemple, aigua amb llimona i menta; aigua amb gerds i llima; aigua amb taronja i romaní; aigua amb llimona i gingebre).
– Infusions fredes
– Batuts de meló o síndria
Deixa un comentari