Fer exercici físic de forma regular és sempre important. Les dones, però, presentem diverses etapes durant la vida en les quals és de vital importància que aquest exercici físic no es deixi de fer, o inclús que se n’augmenti la dosi i la intensitat.

La perimenopausa (moment de transició a la menopausa) és una de les fases en els quals, les dones necessitem que l’exercici físic estigui present en el nostre dia a dia de forma regular. Això és perquè durant aquesta transició, el nostre cos pateix diversos canvis que poden perjudicar la nostra salut i qualitat de vida.

Canvis en la composició corporal
En primer lloc, el cos pateix canvis en la composició corporal. A part de guanyar pes, la distribució grassa canvia. És a dir, que es guanya massa grassa i es perd massa magra (múscul).

Fer exercici físic, sobretot la que implica un treball de força (aixecament de pes), pot alentir el ritme de canvi de la composició i pot millorar a mantenir el percentatge de massa grassa que es té.

Disminució en la densitat òssia

En segon lloc, la densitat òssia general (i sobretot en la zona lumbar, pèlvica i d’extremitats inferiors) disminueix. Amb això augmenta el risc de patir fractures.

Fer exercici físic, en concret el que implica un impacte (caminar, córrer, saltar, aixecament de pes) fa augmentar els nivells de densitat mineral òssia. Sotmetre els ossos a un estrès controlat i de forma continuada (impacte) afavoreix la fixació del calci, i per tant, una major massa òssia o, com a mínim, la reducció de pèrdua de massa òssia.

Canvis en l’estat de l’ànim
En tercer lloc, es pateixen canvis hormonals, que poden provocar canvis en l’estat de l’ànim i, conseqüentment, afectar a la nostra salut mental.

Fer exercici físic, sigui el que sigui, millora el nivell dels neurotransmissors de les hormones de la felicitat (dopamina i serotonina) i millora el nivell d’endorfines.

Durant la perimenopausa es donen molts altres canvis que poden afectar a la nostra salut i qualitat de vida, i fer exercici físic és una de les coses que ens poden ajudar a reduir i/o alentir els símptomes provocats.

Deixa’ns el teu comentari!