CREMA CATALANA
INGREDIENTS PER 5 PERSONES
Llet de vaca sencera 1 litre
Ous 6
Branca de canyella 0,5
Branca de vainilla 0,5
Sobre de Potax (preparat per flams i natilles) 1
Llimona 0.5
Sucre 5 cullerades soperes

ELABORACIÓ

Separem els rovells dels ous de la clara. En un bol barregem els rovells amb el sucre fins obtenir una massa espumosa.
Obrim la beina de vainilla per la meitat i retirem la part interior.
En una olla incorporem la llet, en reservem mig litre. Hi afegim la branca de canyella, la part interior de la vainilla i la branca de vainilla. Traiem la pell de la llimona evitant emportar-nos la part blanca i l’afegim al cassó.
En un altre bol posem el mig litre de llet que havíem hem reservat i hi diluïm els dos sobres de maizena. Ho barregem bé evitant que quedin grumolls. Ho incorporem a l’olla amb els altres ingredients.
Afegim també a l’olla els rovells d’ous amb el sucre.
Col·loquem l’olla al foc, amb unes varilles anem removent constantment fins que espesseixi. Retirem del foc i col·loquem en els recipients individuals. Deixem refredar abans de menjar-la.
Si ho volem podem espolsar una mica de sucre al damunt i cremar-lo.

ARRUGATS
HISTÒRIA DELS ARRUGATS


Quan el Lluís, treballador de l’obrador, intentava fer neules li sortien sempre arrugades i al final del dia tenia muntanyes de neules arrugades. Aquelles galetes arrugades, teòricament imperfectes, agradaven molt a la gent de l’obrador que sovint se les menjaven i quedaven captivats. Un dia la responsable de l’obrador va pensar que si agradaven tant, potser es podrien vendre a la botiga. Tothom qui anava a la botiga demanava per aquelles neules estranyes i diferents que més tard van ser anomenades “Arrugats”, un nom que capturava la seva singularitat. Aquests Arrugats que van sorgir de la perseverança i la capacitat d’innovació d’en Lluís s’han convertit en una delícia per tothom qui té la sort de tastar-los. Avui en dia els Arrugats representen el 70% de la producció de l’obrador.

INGREDIENTS PER 5 PERSONES
Farina 60g
Sucre 100g
Clares d’ou 100g
Mantega 40g
Ratlladura de llimona
Aigua

ELABORACIÓ

Pre-escalfem el forn a 160ºC
Posem la mantega a fondre’s en un cassó.
Separem les clares dels rovells. Reservem les clares en un bol, serà important pesar-les. Incorporem la farina passada pel sedàs i el sucre. Si ho volem podem afegir la ratlladura de llimona. Ho barregem tot bé.
Incorporem la mantega fosa lentament, que la massa la vagi admetent. Si cal afegim una miqueta d’aigua fins a obtenir una textura una mica més líquida.
Posem una porció de massa sobre el paper de forn (la mida d’un cullerot) i l’estenem. Quan ho tinguem escampat ho portem el forn i ho deixem cuinar fins que quedi daurada.
Tot just sortir del forn, en calent i en compte de no cremar-nos, enrotllem la neula amb un bastonet (pot ser de fusta, metàl·lic o de plàstic). No esperem que es refredi la massa perquè llavors es trencarà.
Ja enrotllada deixem-la refredar.