Silvia de Béjar citava en el llibre “El teu sexe és teu”, que l’òrgan sexual més potent és el nostre cervell. Per tant, si vivim la nostra sexualitat concentrant-nos en pensaments que alimenten la culpa, els prejudicis i els estereotips, estem condemnats a la insatisfacció sexual. La reconeguda sexòloga també ens recordava que vivim en una era en què tots disposem de televisor a casa però, encara avui, hi ha moltes dones que no saben què vol dir tenir un orgasme.

Principis bàsics per gaudir d’una bona salut sexual:


Principi 1: siguis del gènere que siguis, has de conèixer la teva pròpia sexualitat, i conèixer i acceptar el teu cos (l’autoconfiança és clau). I sí, també inclou l’opció de practicar l’autoerotisme, la masturbació, l’auto-estimulació …ho anomenem com ho anomenem tot comença pel nostre propi cos i el nostre plaer.

Principi 2: Sempre subjecte i mai objecte. Concepció Garriga, reconeguda psicòloga, en el seu article La bondat en la subjectivitat femenina: Implicacions per a la clínica i per a la sexualitat reflecteix la influència del patriarcat en la construcció de la nostra sexualitat. Posant l’accent en la bondat que s’esperava de les dones, i que es materialitzava en cuidar i complaure l’altre, posant les emocions, els desitjos i les necessitats de l’altre per sobre de les pròpies de la dona. Evidentment, aquest concepte de la sexualitat s’ha anat transformant, però encara hi ha enfiladisses culturals que llisquen per sota de la porta dels nostres dormitoris i entren en la nostra intimitat, que hem d’anar identificant per gaudir d’una sexualitat sana.

Principi 3: Consciència sexual plena gràcies al Mindfulness. La pressió racional i cognitiva que pot exercir la nostra ment si no es controla durant les relacions sexuals, pot generar pensaments automàtics d’inseguretat ( “no ho faig massa bé”, “segur que no li agrada”) que desencadeni en absència d’erecció (disfunció erèctil) en els homes, o dificultat d’assolir l’orgasme (anorgàsmia) en les dones. Exercita la teva ment. No permetis que t’impedeixi gaudir d’una sexualitat plena i satisfactòria.

Principi 4: Generositat sexual, plaer compartit. Si les dues persones poden ser subjectes, vol dir que ambdues poden triar què fer, què desitjar, què experimentar, què ens ajuda a gaudir i què podem compartir. Desitjar, decidir, experimentar i gaudir, quatre verbs que condueixen a l’orgasme.

Principi 5: Comunica, expressa i confia en tu mateix. La complicitat vindrà determinada per la nostra capacitat de comunicar a l’altra persona quin és el camí cap al nostre orgasme. Expressar-sense prejudicis. Sense tabús, tenir confiança en un mateix és determinant per gaudir d’una sexualitat plena.