Un cop practicada la relaxació a través de la imaginació amb una guia (on el terapeuta ens indicava què imaginar dins les imatges), ara l’objectiu és que nosaltres mateixos ens generem aquesta guia mentalment. 

Per fer aquest exercici, és important estar en un espai on ens hi trobem tranquils, i on no tinguem interrupcions per sorolls o altres persones o animals. Us recomano que aneu llegint les següents propostes per preparar l’exercici i després el feu: 

• Primerament, pensarem en una imatge que ens transmeti pau i serenor. Podem imaginar-la o buscar-la a través d’internet, llibres, revistes,… 

• Un cop haguem decidit aquesta imatge, podem buscar estímuls auditius que ens permetin submergir-nos més fàcilment dins la imatge. Per exemple, si farem l’exercici amb una imatge d’una platja, podem buscar el so d’unes onades per acompanyar. 

*** Podem utilitzar una aplicació d’smartphone que es diu “white noise generator” (https://play.google.com/store/apps/details?id=net.relaxio.relaxio&hl=en_US), que ens permet reproduir i combinar sons del vent, pluja, onades, tempestes, etc. Sinó, també podem buscar el so a través del Youtube. 

Un cop tenim escollits la imatge i si volem també el so, farem els següents passos: 

1. Durant 3-5 minuts, amb els ulls tancats, respirarem profundament, per relaxar-nos. Agafarem aire pel nas fins emplenar tots els pulmons i l’anirem deixant lentament. 

2. Un cop relaxats, obrim els ulls i mirem la fotografia/imatge que imaginarem durant 1 minut i farem una fotocòpia mental d’aquesta. Pot ser que passem directament a visualitzar mentalment la imatge si no partim de cap fotografia. Ara també serà el moment de reproduir el so que ens acompanyarà durant l’exercici, si ho volem. 

3. Ara només queda descriure la imatge: mentre mentalment visualitzem l’escena escollida, hem d’anar fixant-nos en els petits detalls, i també en podem anar afegint. Com més concrets els detalls, millor! Durant almenys els propers 5 minuts, estarem fixant-nos en aquesta imatge i tots aquests detalls que hi anirem afegint. Al principi pot costar una mica, però és qüestió d’anar practicant perquè sigui més fàcil. 

4. Després d’uns 5 minuts (podem allargar-ho fins a 7-8 minuts), és moment d’obrir els ulls, tornar a fer les respiracions profundes i gaudir de les sensacions del nostre cos i ment. 

ALTERNATIVA! Una altra manera de fer aquest exercici és buscar directament un espai físic que ens transmeti calma i serenor, i a partir d’allà fer els diferents passos. Per exemple, podem buscar un espai enmig del bosc, seure còmodament i visualitzar el nostre entorn. Tanquem els ulls i aprofitant el mateix so que ens proporciona el bosc, fem l’exercici d’imaginació.