Planificar

Planificar les compres en base allò que menjarem.

Revisar l’aliment disponible a la nevera i el rebost abans de fer la llista de la compra.

Anar a comprar amb la llista de la compra, i intentar seguir-la. Un consell, anar-hi sense gana per evitar temptacions i comprar aliments que potser no necessites.


Emmagatzematge:

Organitzar els aliments segons les condicions d’emmagatzematge que necessitin (refrigeració, congelació, ambient fresc…) per conservar les seves propietats i evitar que es facin malbé.

Tenir present la data de caducitat per endreçar els aliments, col·locar més a la vista aquells aliments amb data de caducitat més propera.

A la nevera cada aliment al seu lloc:
– La fruita i la verdura al calaix
– La carn i al peix a l’interior dels prestatges, és un espai més fred.
– Les begudes, melmelades, salses… a la porta, no requereixen tant fred.
– Els ous a l’ouera en un dels prestatges superiors.


Abans de llençar un aliment donar-li una oportunitat:

Ajustar la mida de la ració de l’aliment que prepararem o cuinar segons els comensals per no generar sobres. 

Revisar les dates de caducitat dels aliments, aquells que no consumirem i estiguin a punt de caducar els podem congelar. Per fer-ho serà millor en racions individuals, protegint l’aliment del fred amb una carmanyola o envàs hermètic i identificant la data de congelació.

Distingir entre la data de consum preferent i caducitat:
– Data de caducitat: per aliments peribles, principalment carns i peixos, són aliments que tenen una durada més curta. Un cop superada la data de caducitat, l’aliment no es pot consumir perquè pot suposar un risc per la nostra salut.
– Data de consum preferent: una vegada superada la data, si l’aliment s’ha conservat degudament i l’envàs no està malmès, pot perdre algunes propietats organolèptiques (sabor, textura, olor, color…) però no suposa un risc per a la salut.

No llençar els aliments que encara es poden menjar, per això podem incorporar algunes receptes d’aprofitament per transformar les restes d’aliments en noves receptes:
– Les truites admeten una gran varietat d’aliments, hi podem incloure aquells aliments sobrers.
– Flam d’escalivada o quiche de verdures
– Amb la fruita més madura podem fer-ne sucs, batuts o gelats.
– Amanides completes i ben variades
– Podem elaborar arrossos amb aliments sobres: de carn, mixta, de verdures…
– Sopes, cremes i brous de verdures