Els estereotips centrats en l’edat no són utilitzats únicament per gent jove, sinó també per les persones d’aquest grup d’edat. Sumar anys pot afectar des del punt de vista físic i mental; ens costa més dur a terme algunes tasques que abans fèiem sense cap esforç.

En psicologia, es parla molt del diàleg intern i com afecta a la manera en com ens sentim. Aprendre a evitar les expressions negatives envers nosaltres mateixos sobre l’envelliment farà que el deixem de veure com un fet indesitjable.

La manera en què ens parlem a nosaltres mateixos és crucial per ajudar a tenir cura de la nostra salut mental. Creure el pitjor de nosaltres, tenir una mala autopercepció o parlar-nos únicament de manera negativa ens pot generar greus problemes d’autoestima. Tot seguit, us deixem alguns consells que podeu tenir en compte per poder assolir un diàleg intern més sa:

Practicar la reflexió personal: En ser conscients dels nostres pensaments i emocions, podem reconèixer quan estem sent massa crítics o negatius amb nosaltres mateixos. En identificar aquests patrons de pensament, podem començar a qüestionar-los i substituir-los per pensaments més positius i constructius.

Acceptar el canvi i la imperfecció: Reconèixer que els canvis són una part inherent de la vida i que tots tenim imperfeccions ens ajuda a afrontar els desafiaments i dificultats amb una actitud més compassiva i realista.

Fomentar l’autocura: Practicar la cura personal i dedicar temps a activitats que ens ofereixen benestar i relaxació pot millorar la nostra comunicació interna i, en conseqüència, enfortir la nostra autoestima.

Establir fites realistes: Definir fites que suposin un repte, però que al mateix temps es puguin assolir. Cal que siguin realistes, perquè ens permetin sentir-nos competents i capaços, la qual cosa contribuirà al reforçament de la nostra autoestima.

Aplicant aquestes estratègies, podem crear una actitud més positiva envers nosaltres mateixos durant la tercera edat, cosa que afavoreix el manteniment d’una autoestima saludable i ens permet gaudir plenament d’aquesta etapa de la vida. Si mantenim una actitud negativa constant, tindrem menys ganes de gaudir de la vida i, per tant, farem menys coses que ens facin sentir bé.

Quin tipus de diàleg intern hem d’evitar?

Victimisme
Autoexigència
Autocrítica
Catastrofisme

Una petita reflexió per acabar
Negar-se a envellir pot ser una lluita esgotadora i contraproduent. Quan ens obsessionem amb la joventut i ens resistim a l’acte natural d’envellir, estem sotmetent el cos i la ment a un estrès innecessari que accelera el procés d’envelliment. Aprendre a acceptar i valorar cada etapa de la vida ens permet viure de manera més plena i saludable. En lloc d’enfocar-nos a evitar les arrugues i les línies fines, ens hem de concentrar a tenir un estil de vida saludable i trobar la bellesa en la maduresa. Acceptem i abracem el pas del temps, ja que és en l’acceptació on trobarem l’autèntica alegria i felicitat.