Tots hem sentit alguna vegada que amb l’edat es perd “força” o “volum”. Aquestes pèrdues es comencen a donar a partir del 35 anys, prenent molta importància a partir dels 50.

Si posem nom a aquestes pèrdues podem parlar de la sarcopènia (pèrdua de massa muscular o volum) i la dinapènia (pèrdua de la força muscular, és dir, la pèrdua de la funcionalitat del múscul). La nostra qualitat de vida està associada directament al manteniment d’aquesta massa i força muscular.

L’activació o contracció del múscul és vital per mantenir un múscul fort i funcional (síntesi proteica). La falta d’activitat provoca una denervació de les fibres musculars i danya la unió neuromuscular, fent que aquest perdi la seva funció.

Hem de tenir en compte que la pèrdua de la massa i força muscular és molt més ràpida que no pas el guany, és de vital importància que els nostres músculs rebin estímuls diàriament per mantenir-la.

I quins estímuls hem de proporcionar als nostres músculs perquè no es tornin febles?

Doncs estímuls que provoquin adaptacions en el nostre cos. És a dir, que facin que el nostre múscul es cansi i treballi. Realitzant esforços que es troben una mica per sobre del que estem acostumats, per tal que el cos ho reconegui com una nova fita a aconseguir i s’hi acabi acostumant al cap de un temps.


Si estàs acostumat/da a anar cada diumenge a caminar 5 km, atreveix-te a caminar-ne 6 la setmana següent. Si vas amb bici durant 1 hora, demà prova de allargar-ho fins a 1 hora i15 minuts. Si puges per les escales amb un paquet d’aigües de 6L, avui mateix ja pots provar de pujar-ne 2 paquets. Més, més i més! El cos sempre necessita més activació i més reptes per mantenir-se sa.


El nostre cos està en continu canvi, i amb l’edat, aquest canvi porta a l’empitjorament de la forma física. És important, que dia rere dia, li posem un nou repte al nostre cos. I que, quan l’aconseguim, en proposem un de nou.


Us convidem a que ens deixeu als comentaris quines activitats feu durant el vostre dia, i com creieu que podríeu donar-li més canya als vostres músculs!